Noen kjente oppskrifter hentet fra det spanske kjøkken
Paella
Paella er en tradisjonsrik rett fra Valencia på øst-kysten av Spania, med røtter fra Spanias arabiske tidsepoke. En gang var det en måte å få restemat til å smake godt på – i dag er det den mest populære maten for besøkende, og har blitt til et nasjonalsymbol. Det finnes en mengde variasjoner rundt om i de ulike spanske provinsene. Det er en fargerik miks av saffran tilsatt ris, kjøtt (kanin og/eller kylling), og grønnsaker; olivenolje er en annen viktig ingrediens. Tradisjonellt blir Paella tilberedt utendørs, over åpen ild, hvor folk spiser direkte fra matfatet med treskjeer. Når man feierer Fallas tilberedes det paella i gatene, for hele lokalsamfunnet. Ofte har man konkurranser om hvem som kan lage den største paellaen i byen. Mange andre steder, også hos Restauranter i Valencia, blir Paellaen tilberedt med skalldyr, selv om dette ikke tilhører den originale tradisjonen.
Paella blir laget i en paella-panne, som er en stor og flat panne som brukes spesiellt for denne retten. Ordet Paella er det navnet på stekepanne på det lokale språken Valenciano.
1/3 kopp olivenolje
1 liten løk, hakket
2-3 hvitløksfedd, presset
2-3 spiseskjeer hakket frisk persille
2 spiseskjeer kylling-buljong
3 skinnfrie kyllinbryst, kuttet i store biter
2 grønne pepper, skåret opp
1 rød pepper, skåret opp
Noen få tråder safran eller gurkemeie
250 gram tomatsaus
1 teskje sukker
4 kopper ris
7 kopper vann
500 gram kamskjell (andre typer skalldyr går også bra)
Les mer om hovedingrediensene i det spanske kjøkken
Fres løk, persille og hvitløk i olivenolje intill løken begynner å bli nesten gjennomsiktig. Tilsett safran, kylling-buljong, kylling, pepper og stek dette intill kyllingen blir hvitfarget. Hell i tomat-sausen, sukker og ev. farge-tilsetning. Rør om. Tilsett ris og vann – kok ytterligere 5 minutter, rør om av og til. Ha La det småkoke på lav varme i ca 20 minutter, ha i skalldyrene ca. 7 minutter før koketiden er over.
Håper det smaker!
Tortilla
Lyst til å lage litt ekte spansk stemning for en billig penge? En spansk tortilla har ingenting å gjøre med den latin-amerikanske varianten som er en lefse laget av hvetemel og mais som kan fås kjøpt under et Meksikansk navn på de fleste norske supermarkeder. Her snakker vi om en tjukk potet omelett med masse salt, frityrstekte poteter og egg. Definitivt ikke den sunneste retten med andre ord, men den er smaksrik og billig å lage. I Spania får du servert denne retten på enhver bar med respekt for seg selv, enten i tapas-form på små talerkner eller f.eks. som innhold i en bocadillo. Selv om poteter og egg er de viktigste ingrediensene i denne retten, kan også enkelte grønnsaker brukes, som for eksempel løk og artisjokker.
Under siestaen midt på dagen, når spanjolene går hjem for å spise middag og sove middagslur, kan man kjenne frityr-osen fra alle husmødrene som står og lager tortilla. Dette er en enkel og grei rett som alle kan klare å lage, og hvor man få tak i ingrediensene hvor som helst, selv på et vanlig norsk supermarked.
Ingredienser:
3 poteter, skrellte
1 løk
5 egg
6 ss olivenolje
Salt + Pepper
Redskaper:
- Skjær poptene i så tynne skiver som mulig, legg de deretter på tørkepapir.
- Friter poteter og løken i olivenolje over medium varme, snu dem med jevne mellomrom, inntill de er gyllenbrune (skal ikke stekes så mye som pommes frites)
- Pisk eggene sammen, smak til med salt og pepper.
- Hell eggeblandingen over poptetene, slik at det dekker allt. Skru ned varmen, la den steke i ca. 5 – 7 minutter med lokk på.
- La omeletten gli over på en tallerken når den er fast og gyllen. Plasser en tallerken på oversiden og snud den over på andre siden slik at du får stekt den på andre siden også.
- Sett på lokk og la den steke 5-6 minutter til.
Del den opp i ”kakestykker” og server med f.eks. salat til. Smaker også ypperlig dagen derpå, og kan spises både kald og varm.
Gazpacho
Dette er den mest kjente retten fra Andalucia regionen, og har sine røtter tilbake fra den gangen Spania var en del av den islamske verden i Midelalderen. Man sier at det finnes like mange oppskrifter på Gazpacho som det finnes familier i Spania. Noen inneholder mandler, og ingen tomater eller pepperfrukter (tomater og pepper kom til Spania etter Columbus). Kjernen i oppskriften består likevel i dag av solmodne tomater, pepperfrukter, sylteagurker, hvitløk, og brød myket opp i vann, blandet sammen med olivenolje, vineddik, isvann og servert som en kald rett. Tradisjonellt blir retten tilberedt i en Morter, og brødet er ideelt når det er omtrent en uke gammelt.
Eugenia de Montijo, hustruen til den Keiser Napoleon den tredje blir tillagt æren for at rettens populæritet ble spredt utover hele Spania. En amerikansk kokebok, publisert i 1963 kan fortelle at ”gazpacho, Spanias suppe-salat har blitt en trendy rett i USA”. Forfatteren, Betty Wason, kan også fortelle at oppskriften ble publisert i Mary Randophs kokebok i 1824. Den franske poeten og kritikeren Théophile Gautier (1811-72), har også skrevet om gazpacho.
Antall porsjoner: 6
3 grønne pepper
2 medium store grovhakkede tomater
2 medium store tomater, delt i terninger
1 hvitløksfedd
5 spiseskjeer olivenolje
3 ½ kopp kaldt vann
1 sylteagurk
2 dagsgamle loffskiver, kuttet i terninger
2 spiseskjeer vineddik
¼ tesjhe spisskummen (cumin) frø
Salt etter smak
Dersom du bruker en morter, knus hvitløken med to av pepperfruktene, litt salt og spisskummen frøene. Tilberedeing av tomatene: Skrell tomatene ved å skolde dem ca. 15 min i kokende vann, ha de deretter under rennende vann. Ta også ut frøene. Ha oppi de grovt hakkede tomater og bland det hele godt sammen. Gradvis tilsett mer olivenolje. Miks med ½ kopp kaldt isvann når olivenoljen er fullstedig absorbert. Sil det hele i en stor bolle, og rør inn 3 kopper kaldt isvann – tilsett salt etter smak. Server i suppeboller, topp med revet sylteagurk, skiver av den gjenværende pepperfrukten, resten av tomatene, og brød-terningene. Rør inn vineddik rett før servering. Dersom du bruker en elektrisk mikser/blender, miks sammen hvitløk, pepper, salt, spisskummen frø, grovhakkede tomater, olivenoljem og ½ kopp isvann i noen få sekunder på lav hastighet. Følg deretter oppskriften som nevnt ovenfor.
Albondigas:
Albondigas, eller spanske kjøttboller, er en av de mest kjente spanske matrettene. De blir ofte servert i tapas-barer som snack ved siden av en kald øl eller et glass vin. I de spanske hjemmene blir de gjerne brukt som en hovedrett. Albondigas blir ofte også tilberedt som en forrett i den typisk menu del dia som alle restaurantene i Spania tilbyr. Selve ordet kommer av det arabiske al-bunduq, hasselnøtt, på grunn av dets form og størrelse. Den spansk-muslimske kokeboken Kitab al-tabikh fi Maghrib wa’al-Andalus, fra 1200-tallet inneholder flere oppskrifter på Albondigas.
Antall porsjoner: 4
Ingredienser:
2 medium store løk
2 fedd hvitløk
2 hele nelliker
1 lite glass hvitvin
Litt hvetemel
Salt og pepper
1 gulerot
1 bayleaf
Tomatpure
En halv kubus(?)
400 gram oppmalt kylling eller kalkun
100 gram oppmalt bacon
1 dessertskje pinjekjerner
1 teskje hakket frisk persille
3 dessertskjeer soyasaus
2 dessertskjeer brødsmuler
1 teskje oregano
Olivenolje
2 små solmodne tomater
1 liten kopp erter
Tilberedning:
Miks den oppmalte kyllingen eller kalkunen med det oppmalte baconet. Stek en løk og hakk eller press et fedd hvitløk. Tilsett den stekte løken, den hakkede hvitløken, soyasausen, oregano, pinjekjerner og brødsmuler kjøttet, og bland alle ingrediensene godt sammen.
Lag små boller av miksen – på størrelse med en stor klinkekule. Rull kjøttbollene lett rundt i hvetemel, og legg dem på en stor plate frem til du er klar til å steke dem.
Og så var det sausen: Skjær opp den andre løken, hakk den andre hvitløken og legg allt i en panne med litt olivenolje, frisk persille og litt salt og pepper. Stek det hele forsiktig, og hakk deretter to tomater som tilsettes i stekepannen. Tilslutt friteres gulleroten som også tilsettes. Hell over hvitvinen og nellikene, en halv cube (?) oppløst i en kopp vann, ertene, en bayleaf og litt tomatpure (eller tomate frito dersom du bor i Spania). Rør godt om og la det godgjøre seg på lav varme.
Hell i litt olivenolje i en teflonpanne, nok til å dekke bunnen på pannen, og stek kjøttbollene til de er brune på alle kanter. Du trenger ikke å bruke mye olivenolje – snu dem ofte så de blir stekt på alle sider, og pass på at vamen ikke er for høy slik at de ikke blir brente. Du kommer antakelig til å måtte steke dem i to eller tre omganger, avhengig av størrelsen på stekepannen. Etterhvert som du har stekt de ferdig, legg de rett over i sausen, og når alle er ferdige kan du la de stå og godgjøre seg i sausen ca. en halv time.
Du kan servere kjøttbollene som en tapas rett, eller som en hovedrett f.eks med en grønn salat ved siden av.
Les mer om Spansk Vin
Grønnsaker og Frukt i Spania: En oversikt