Et av de beste og mest interessante reisemål i Spania er uten tvil Toledo. Beliggende rundt en times kjøring fra Madrid, er den en populær dagsutflukt for besøkende til hovedstaden. Lenge før vi visste noe særlig om Spania hadde vi hørt at Toledo var best i verden når det gjaldt å lage sverd, kårder, kniver, stil- og damasquinado-arbeider som krever presisjon og førsteklasses materialer. Når du besøker Toledo finner du fort ut at de kan lage mange flere vakre ting enn det som er nevnt ovenfor.
Cervantes beskrev Toledo som Spanias ”hjørnesten”, og lyspunktet blant alle byene i landet. Byen har spilt en viktig rolle opp gjennom Spanias historie, som både religiøst og politisk sentrum. Den er også kjent for å være byen med de tre kulturer med kristne, jødiske og muslimske samfunn side om side innenfor bymurene.
Toledos beliggenhet
Byen er strategisk plassert på et lite fjell, omkranset av elven Tagus på tre sider. Toledos rike historie har satt sitt preg på byen, med historiske og religiøse bygninger rundt hvert gatehjørne. Det hersket en religiøs toleranse i byen, som hadde store jødisk og muslimske samfunn inntill de ble kastet ut av Spania i 1492. Du vil derfor kunne finne flere viktige religiøse minnesmerker, som Synagogen Santa Maria la Blanca og moskeen Cristo de la Luz.
Kulturell smeltedigel
Miksen av kulturer hadde en gunstig kulturell innvirkning. Flere akademiske og filosofiske verk på arabisk og hebraisk ble oversatt til Latin på 1200-tallet, noe som gav resten av Europa betydningsfull lærdom. Maurerne hersket i 373 år i byen, og hadde stor innflytelse på byens utforming. Den laberynt liknende bydelen er lett å gå seg vill i, med sine smale bratte gater. I 1085 ble Toledo erobret av spanskekongen, og den muslimske innflytelsen forsvant gradivis.
Turismen regjerer
Atmosfæren i dagens utgave av byen bærer preg av å være nærmest utdødd, med kun turisme som eneste levevei. Det er litt trist, med tanke på byens rike historie, at byen har lidd samme skjebne som mange andre ”turisperler” som helt har blitt overlatt til masseturismens kyniske utnyttelse. Likevel – dersom du velger å overnatte i byen vil du bli overrasket, for på kvelden kommer lokalbefolkningen ut, og man kan fremdelses fornemme at byen har en puls og at den faktisk fortsatt lever. De fleste besøkende er dagsturister fra Madrid, og opplever ikke dette. En overnatting er derfor så absolutt å anbefale dersom du vil få med deg mer av byen enn de største turistfellene.
Labyrinten Toledo
Selve severdighetene kan du lese mer om i guidebøkene, men kort fortalt er hele byen som et museum, og den er ikke større enn at du kan gå på kryss og tvers et par ganger. Det tar som regel ikke så lang tid før man støter på bymuren, og allt er dessuten veldig bra skiltet opp med piler til de viktigste minnesmerkene (jeg antar at innbyggerne ble leie av å svare på de samme spørsmålene hele tiden). Er du glad i søtsaker, bør du sikre noen eksemplarer av byens marsipan som er kjent over hele Spania for å ha god kvalitet.
Smedkunsten i Toledo
En annet punkt som er verdt å nevne om Toledo, er at byen har vært sentrum for smedkunsten i Spania. En hemmelig legering gjorde at Toledo-smedene kunne smi sverd med mye hardere stål enn alle andre, noe som selvfølgelig gjorde at alle kongelige og adelige i Europa med respekt for seg selv måtte sikre seg et av disse. Sverdene har derfor blitt verdenskjent, selv de japanske samuraier skal ha reist til Toledo for å skaffe seg sverd. Smedkunsten har blitt holdt ved like, og i dag får du et rikelig utvalg i flere av byens gavebutikker.
Kvalitetssmykker
For kvinner må dette være Paradiset når det gjelder å skaffe seg rimelige kvalitetssmykker av ypperste kvalitet, basert på eldgamle og hevdvunne tradisjoner. Mønstrene og teknikken har for en del opprinnelse i Damaskus. Til og med en uvitende og bare passende entusiastisk journalist, blir intens oppmerksom når vi ved selvsyn får følge med i produksjonen av de vakre smykkene. Det er selvsagt ikke bare damene som er tilgodesett. Det er et rikelig utvalg i pene ting for menn også. Vi falt for et par vakre sakser og en slipsnål.
Toledos historie går i allfall tilbake til Romertiden. På et tidspunkt var byen hovedstad i Spania. De mektige katolske kardinaler fungerte imidlertid som konger når Majesteten selv var på reiser. Da ble det alltid fattet vedtak som kom kirken til gode.
Maurerne hadde herredømme i flere århundrer. Det setter sitt preg på byen. Jødene hadde også innflytelse på Toledos utvikling. Det hevdes endog at de var noen israelske stammer som grunnla Toledo 5-600 år før Kristus.
Det får være som det vil. I dag finner vi Toledo delt i to. Den gamle bydel som ligger innenfor murene. Her bor det ca 10 000 mennesker. Ca 60 000 bor i nye bydeler utenfor.
Hva lever de av i dagens Toledo?
Byens næringsgrunnlag i dag baserer seg på moderne møbelindustri, marsipanproduksjon, kunsthåndverk i alle typer metaller, industriell verktøyproduksjon, kunnskapsbedrifter, turisme og et stort militærakademi som utdanner infanterister. Rundt gamlebyen flyter den store elven Tajo. Bratte skråninger fører opp til bebyggelsen. For turistene og for andre er det en serie rulletrapper fra slutten av det forrige århundre som gir lett adkomst til toppen. Like ved innkjørselen ligger en stor tyrefekterarena. Det er for øvrig mange og vakre plasser i byen hvor du kan puste ut i skyggen av store trær. Klimaet er som i Madrid; varmt som i en bakerovn om sommeren. Da holder toledanos siesta midt på dagen. Dører og vinduer stenges, men sikadene eller gresshoppene holder et så forferdelig spetakkel at man ikke klarer å tenke. Om vinteren er det tåkete og iskaldt.
Det er lett å gå seg vill i Toledo. Husk bare hvor du parkerer bilen. Vi har sett mange trange gater i Spania, men vi har aldri sett så smale gater hvor det kjører biler. Det finnes ikke plass samtidig for fotgjengere og bil; de må pent vente på hverandre. Men ingen er utålmodige, heldigvis. Husfasadene skjuler ofte vakre gårdsplasser hvor menneskene som bor i byen er skjermet for innsyn. Har du øynene med deg kan du allikevel få et glimt av herlighetene. På tirsdagene er det marked i byen. Det er verd å få med fordi det er så forskjellig fra markedene ved kysten.
Den jødiske del av gamlebyen må du også få med deg. Det fantes på et tidspunkt 11 synagoger i byen. Nå er det bare to tilbake hvorav den ene er Museo Sefardi som gir et godt bilde av jødisk historie i Spania.
Byens stolthet – katedralen i Toledo
Den imponerende gotiske katedralen i Toledo ble påbegynt i 1216 som sete for erkebiskopen i Spania. I 1519 nådde byen sitt høydepunk som den viktigste byen i verden, som hovedsete for det sterkt voksende spanske imperiet.
Katedralen er Toledos store stolthet. Den er ikke den største i Spania, for den ligger i Sevilla, men toledanos sier selv at dette er juvelen blant katedralene. Når vi kommer inn forstår vi at det må være riktig. Mennesket er i sannhet en mangfoldig skapning som kan konstruere noe så vakkert. Katedralen ble bygget på 1300-tallet i gotisk stil, men bygningen har historie som går tilbake til visigoterne og maurerne. Derfor kan du finne typiske arabiske detaljer inne i dagens katedral. Utsmykkingen er smakfull og har med seg det aller beste av ulike kunstarter. Vi ble spesielt imponert over den veldige altertavlen som dekker hovedkapellet. Her dominerer fargene rødt, blått og gull. Koret har ca 200 vakre utskårne stoler i mørkerødt tre. Ikke to er like.
Ubeskrivelige glassmalerier slipper lyset inn høyt oppe. Gulvet er dekket med lys og mørk marmor. Kardinal Mendoza som var en personlig venn av dronning Isabella bestemte i sitt testamente at han skulle gravlegges i en marmorsarkofag inne i kirken. Katedralen måtte bygges om en smule. Resultatet kan du se oppe på veggen i hovedkapellet. Ser du enda bedre etter kan du finne en amerikansk romkapsel på et kunstverk fra 1800-tallet.
I katedralens sakristi finner du verker av El Greco og mange andre kjente kunstnere. Det var i Toledo denne store kunstneren bodde og arbeidet. Han var både maler, billedhugger og arkitekt og laget verk som var kanskje 400 år forut for sin tid. Men det finnes bilder av El Greco mange steder i Toledo. Han var en særdeles produktiv kunstner.
Skattkammeret i katedralen inneholder virkelige skatter; bøker, kors, lysestaker, tepper, våpen, smykker, malerier, relikvier, drikkebeger. Legenden forteller at en av gjenstandene er laget av det første gullet som Columbus førte med seg fra Den Nye Verden.
Fremtiden til gamlebyen Toledo er uviss. Det er ikke så komfortabelt å bo i byen. Det er lettere å bo i de nyere bydeler. Alt er verneverdig. Spania har unektelig en del å ta vare på. Nå er det i hovedsak studenter og eldre som befolker byen på haugen. Men du vil aldri angre på en tur til Toledo!
Hvordan komme seg til Toledo
De fleste besøkende vil antakeligvis enten komme som dagsturist fra Madrid eller via landeveien med leiebil. Bussene er bekvemmelige, men vær oppmerksom på at selve busstasjonen ligger nedenfor byen, og at det er en god klatretur før man kommer seg opp i sentrum. Lokalbuss opp til byen kan derfor være å anbefale. Bussen til Toledo går fra en metro/busstasjon i Madrid som heter Mendez Alvaro.